Ποσοστό αντιπαροχής

Ακούμε συχνά για το κόστος της αντιπαροχής ρωτώντας αριστερά και δεξιά ώστε να πληροφορηθούμε από την στιγμή που έχουμε αρχίσει να ψάχνουμε την αντιπαροχή ως λύση για την αξιοποίηση του οικοπέδου μας, τι πρέπει να γνωρίζουμε όμως ώστε να μην διώξουμε τον καλύτερο κατασκευαστή ή κατασκευαστική εταιρεία που μάλιστα μας έχει κάνει την καλύτερη προσφορά που θα βρούμε ποτέ;

Η γνώση είναι δύναμη, όταν κάποιος γνωρίζει την αξία του οικοπέδου του και γνωρίζει επιπλέον αυτού το κόστος της αντιπαροχής του οικοπέδου που διαθέτει τότε μπορεί να ζητήσει και να πάρει την μεγαλύτερη αξία ανά δομήσιμο τετραγωνικό μέτρο κατά την συμφωνία του με τον εργολάβο. Υπάρχουν δύο τρόποι να προχωρήσει στην αντιπαροχή του οικοπέδου του ο εκάστοτε ιδιοκτήτης. Να αποφασίσει το ποσοστό της αντιπαροχής βάσει παραμέτρων που δεν ισχύουν, όπως το συναίσθημα που έχει ιδιαίτερα αν το οικόπεδο αυτό εμπεριέχει το πατρικό του σπίτι που μεγάλωσε σ’ αυτό ή να πάρει γνώμες από γείτονες και φίλους οι οποίοι δεν θα του δώσουν εμπεριστατωμένες απόψεις επί του θέματος με αποτέλεσμα να ζητάει ανέφικτο ποσοστό ή να το χαρίσει στον κατασκευαστή ζητώντας ένα πολύ μικρό ποσοστό ως αντιπαροχή.

Κόστος αντιπαροχής κατασκευαστή

Το κόστος αντιπαροχής για τον κατασκευαστή συμπεριλαμβάνει το κόστος κατασκευής, την έκδοση της άδειας οικοδομής με όλα τα έξοδα και τον χρόνο που συμπεριλαμβάνει η έκδοσή της, την άδεια κατεδάφισης με το κόστος της και την κατεδάφιση του ακινήτου, τον φόρο μεταβίβασης, την αμοιβή της/του συμβολαιογράφου, δικηγόρο και μεσίτη συν δύο χρόνια δουλειάς πάνω στην οικοδομή μας και φυσικά το επιχειρηματικό ρίσκο.

Κόστος αντιπαροχής οικοπεδούχου

Το κόστος αντιπαροχής για τον οικοπεδούχο είναι η έκδοση ενός πρόσφατου τοπογραφικού του οικοπέδου με συντεταγμένες, δικηγόρος και μεσίτης (ο δικηγόρος και ο μεσίτης δεν είναι υποχρεωτικοί από τον νόμο στην σύναψη του εργολαβικού συμβολαίου αλλά χωρίς αυτούς σίγουρα θα βγούμε χαμένοι).

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ο κατασκευαστής είναι επιχειρηματίας και ως επιχειρηματίας πρέπει να έχει κέρδος από την δραστηριότητα αυτή. Αφού αφαιρεθεί το κόστος της συνολικής δόμησης των δικών του και των δικών μας διαμερισμάτων, ο κατασκευαστής στο τέλος αφού πουλήσει τα διαμερίσματα που θα του απομείνουν πρέπει να έχει τουλάχιστον 30% κέρδος στο συνολικό ποσό των χρημάτων που έχει επενδύσει για να έχει ετοιμοπαράδοτο το κτίριο των διαμερισμάτων για τα δύο χρόνια περίπου τα οποία θα δουλέψει στην οικοδομή μας, αυτό είναι και το λιγότερο κέρδος το οποίο θα δεχθεί ένας κατασκευαστή ώστε ενδιαφερθεί για το έργο, να συμφωνήσει μαζί μας και να αναλάβει την αντιπαροχή του οικοπέδου.

Ποιότητα κατασκευής ακινήτου

Ένα άλλο βασικό θέμα είναι η ποιότητα της κατασκευής της οικοδομής, στην ίδια περιοχή βλέπουμε διαφορές τιμής από οικοδομή σε οικοδομή λόγω της διαφοράς του επιπέδου της κατασκευής του κτιρίου των διαμερισμάτων.
Επικοινωνήστε μαζί μας, όταν προτείνουμε ένα οικόπεδο προς αντιπαροχή έχουμε αναλύσει το κόστος της αντιπαροχής και βαδίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα στην αντιπαροχή που προτείνουμε ώστε να πάρουμε το μεγαλύτερο ποσοστό στην δεδομένη χρονική στιγμή.

Έρευνα αντιπαροχής

Εν κατακλείδει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου πριν ξεκινήσει τις ενέργειες της αντιπαροχής πρέπει ναα κάνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα και να ανακαλύψει την μέση τιμή πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων ανά δομήσιμο τετραγωνικό μέτρο στην περιοχή του οικοπέδου του και αφού αφαιρέσει το κόστος της αντιπαροχής το οποίο συμπεριλαμβάνει και τα τετραγωνικά μέτρα που θα παραδώσει ο κατασκευαστής στον οικοπεδούχο μετά το πέρας της αντιπαροχής να γνωρίζει τελικά εξ αρχής το ποσοστό κέρδους που θα έχει ο κατασκευαστής από την ανάληψη της αντιπαροχής του οικοπέδου του με βάση το ποσοστό που ο ίδιος θα ζητήσει από τον κατασκευαστή μετά την έρευνα που θα κάνει. Τι συμπεριλαμβάνει όμως το κόστος της αντιπαροχής για τον κατασκευαστή και τι συμπεριλαμβάνει το κόστος της αντιπαροχής για τον οικοπεδούχο;

Επικοινωνήστε μαζί μας μην διστάσετε, μέσω Email είτε στο 2117500417