Εργολάβοι αντιπαροχής

Όλοι οι εργολάβοι αναλαμβάνουν αντιπαροχές; Όχι, δεν αναλαμβάνουν όλοι οι εργολάβοι αντιπαροχές οικοπέδων, οι εργολάβοι ανήκουν σε δύο κατηγορίες, η πρώτη κατηγορία είναι αυτή που τους ενδιαφέρει η αντιπαροχή οικοπέδων και δεν αγοράζει τα οικόπεδα επειδή:

1) Η πρώτη κατηγορία είναι αυτών των εργολάβων που δεν έχουν τα χρήματα να τελειώσουν την οικοδομή αλλά ποντάρουν στο να πουλήσουν κάποια διαμερίσματα ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την οικοδομή και οι οποίοι μάλιστα είναι αρκετοί και εδώ υπάρχει και το ρίσκο της αντιπαροχής, αυτή η κατηγορία κατασκευαστών δίνει συνήθως μεγαλύτερο ποσοστό αντιπαροχής οικοπέδου.
2) Η δεύτερη κατηγορία είναι εργολάβοι που αναλαμβάνουν αντιπαροχές επειδή αν και έχουν χρήματα να τελειώσουν αρκετές οικοδομές επιμένουν στην αντιπαροχή οικοπέδων λόγω του ότι με τα χρήματα αυτά αν δεν αγοράσουν το οικόπεδο τότε μπορούν να χτίζουν ταυτόχρονα δύο ή τρείς οικοδομές μαζί και έτσι παίρνουν καλύτερες τιμές στα υλικά λόγω του μεγάλου όγκου υλικών που καταναλώνουν, σε αυτή την κατηγορία δεν υπάρχει ρίσκο για τον οικοπεδούχο, όμως οι προτάσεις αυτών των εργολάβων είναι κατά τι χαμηλότερες από αυτούς που υπολογίζουν να τελειώσουν την αντιπαροχή με την πώληση των διαμερισμάτων στην πορεία της οικοδομής εκτός συγκεκριμένων εταιρειών που δίνουν πολύ καλές αντιπαροχές ώστε να συνεχίσουν τον μεγάλο όγκο των οικοδομών που χτίζουν, δίνουν τις εκπτώσεις που παίρνουν από τις πρώτες ύλες λόγω του μεγάλου όγκου παραγγελιών που έχουν στους οικοπεδούχους ώστε να είναι ανταγωνιστικές, επίσης αυτή η κατηγορία κατασκευαστών έχει επενδύσει και μπορεί να έχει το δικό της εργοστάσιο παραγωγής κουζινών, κατασκευής πορτών ασφαλείας, πορτοπαραθύρων κλπ.

Εργολάβοι αγοράς οικοπέδων

Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν οι εργολάβοι οικοδομών που δεν ενδιαφέρονται για αντιπαροχές οικοπέδων αλλά αγοράζουν αποκλειστικά οικόπεδα και τα χτίζουν με το εξής σκεπτικό:

1) Δεν πρέπει να συνεννοηθούν με κανέναν για το πως θα χτίσουν την οικοδομή τους, χτίζουν εμπορικά διαμερίσματα τα οποία θα πουληθούν στις υψηλότερες δυνατές τιμές για το διάστημα το οποίο επενδύουν.
2) Έχουν καλύτερη τιμή ανά δομήσιμο τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου σε σχέση με το κόστος του δομήσιμου τετραγωνικού μέτρου της αντιπαροχής και πόσο μάλιστα τώρα πλέον που οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν αυξηθεί κατά πολύ και η υποχρεωτική ενεργειακή κατασκευή Α έχει φτάσει το κόστος κατασκευής της οικοδομής ανά τετραγωνικό μέτρο τουλάχιστον στα 1400 ευρώ για μια συμβατική κατασκευή.

Έτσι αν πάρουν ένα οικόπεδο που χτίζει στο σύνολό του π.χ. 500 τ.μ. αντιπαροχή και δώσουν 30% αντιπαροχή στον οικοπεδούχο θα του δώσουν 150 τ.μ. Χ 1400 το δομήσιμο τετραγωνικό = 210.000 ευρώ για τα 350τμ που τους απομένουν να πουλήσουν από το σύνολο των 500 τ.μ., οπότε αν η περιοχή πουλάει κατά μέσο όρο 2500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο τότε θα πάρουν όταν πουλήσουν το σύνολο των 350 τ.μ. που τους αναλογούν, 2500 το τ.μ. Χ 350 τ.μ. που θα πουλήσει = 875.000 ευρώ στο σύνολό της επένδυσης, έχει όμως πληρώσει στον οικοπεδούχο ήδη 210.000, συν άλλες 50.000 για έξοδα συμβολαίων έκδοσης αδείας κλπ. συν 350 τ.μ. Χ 1400 ευρώ το δομήσιμο τετραγωνικό μέτρο = 490.000 το λιγότερο για να χτίσει τα δικά του. Έτσι έχουμε 875.000 - 210.000 που μας δίνει, - 50.000 έξοδα, - 490.000 το κόστος που θα χτίσει τα δικά του = 125.000 ευρώ θα του απομείνουν σε δύο χρόνια που θα δουλεύει και θα έχει τοποθετήσει 875.000 ευρώ με ρίσκο όχι μόνο να μην βγάλει χρήματα στο τέλος αλλά να μπει και μέσα γιατί ζούμε στην Ελλάδα και κάθε κυβέρνηση αλλάζει τα πράγματα όπως τη βολεύει χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες, και τα 1400 ευρώ το δομήσιμο τετραγωνικό που θα του κοστίσει η οικοδομή αφορά μια συμβατική κατασκευή της Κυψέλης και όχι λουξ κατασκευή της Γλυφάδας, έτσι αν αγοράσει το οικόπεδο μπορεί τελικά το οικόπεδο αν δομήσιμο τετραγωνικό μέτρο να του έρθει και λίγο πιο φτηνά από το κόστος ανά δομήσιμο τετραγωνικό μέτρο της αντιπαροχής και να κάνει την κατασκευή όπως την θέλει ακριβώς συν το ότι θα πουλήσει και τα 500 τ.μ. και όχι 350 τ.μ. που θα πουλήσει από τα 500τμ που θα κατασκευάσει αν το πάρει αντιπαροχή (αν υπάρχει κτίσμα εντός του οικοπέδου τότε υπάρχει και ένα σημαντικό επιπλέον κόστος της αδείας κατεδάφισης και κατεδάφισης του κτίσματος).
3) Χτίζουν και πουλάνε με κέρδος ολόκληρη την οικοδομή, δεν πουλάνε δηλαδή μόνο το ποσοστό των τετραγωνικών μέτρων που θα τους απομείνει αφού παραδώσουν το ποσοστό της αντιπαροχής που έχουν συμφωνήσει στον οικοπεδούχο.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οι εργολάβοι αυτοί δεν ενδιαφέρονται για αντιπαροχές αλλά αγοράζουν τα οικόπεδα και χτίζουν τα διαμερίσματά τους, π.χ. μπορούν να πουλήσουν αν θέλουν από τα σχέδια όλα τους τα διαμερίσματα και όχι με την πρόοδο των εργασιών όπως γίνεται στην αντιπαροχή του οικοπέδου όμως οι τρεις παραπάνω λόγοι είναι οι πιο σοβαροί.

Εργολάβοι οικοδομών

Υπάρχει πιθανότητα να ενδιαφερθεί ένας εργολάβος που αγοράζει οικόπεδα για την αντιπαροχή του οικοπέδου αλλά πρέπει να είναι μεγάλο το οικόπεδο, και στο οικόπεδο να είναι ένας ή το πολύ δύο συνιδιοκτήτες για να μπορεί να βρει άκρη. Υπάρχουν και αυτοί που είναι λιγότεροι φυσικά οι οποίοι βάσει συμφωνίας μπορούν να μας δώσουν ένα ποσό για την αγορά ενός τμήματος του οικοπέδου και ένα ποσοστό αντιπαροχής για το υπόλοιπο οικόπεδο, όμως εδώ το πράγμα αρχίζει και μπερδεύεται επειδή συνήθως και λογικό είναι ο κατασκευαστής δεν θέλει να πληρώσει το ποσό που αξιώνει ο ιδιοκτήτης που υπολογίζει συνήθως το ποσό των τετραγωνικών που θα αφαιρεθούν με βάση το πόσο πωλείται ένα έτοιμο διαμέρισμα και όχι το σωστό τρόπο υπολογισμού που είναι τα τετραγωνικά αυτά να πληρωθούν βάσει των τιμών πώλησης των οικοπέδων στην περιοχή (ο εργολάβος εδώ αγοράζει ξεκάθαρα ένα ποσοστό του οικοπέδου και μας πληρώνει γι’ αυτό), ενώ συνήθως παράλογα ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου θέλει τα χρήματα που θα λάβει να είναι βάσει της αξίας των διαμερισμάτων όταν αυτά ολοκληρωθούν, έτσι αυτού του είδους οι συμφωνίες δύσκολα προχωράνε, ένα μικρό ποσό όμως για τα έξοδα, δικηγόρο, μεσίτη, μηχανικό κλπ. οι εργολάβοι δεν αρνούνται να το δώσουν συνήθως στον οικοπεδούχο για να τον βοηθήσουν αν είναι απαραίτητο.

Στην εταιρεία μας δουλεύουμε αντιπαροχές για πάνω από 20 χρόνια και έχουμε τεστάρει τους κατασκευαστές που θα προτείνουμε την αντιπαροχή του οικοπέδου σας, γνωρίζουμε πολύ καλά ποια εταιρεία εμπεριέχει ρίσκο (την οποία φυσικά δεν θα σας την προτείνουμε ποτέ) ποιες εταιρείες δηλαδή αναλαμβάνουν αντιπαροχές με την ελπίδα πως θα πουλήσουν κάποια διαμερίσματα και θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την οικοδομή με κάποιο κέρδος.

Εμείς στην ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΗ προτείνουμε οικόπεδα προς αντιπαροχή μόνο σε ελεγμένους εργολάβους που έχουν τα εχέγγυα και μπορούν να ολοκληρώσουν την οικοδομή και να σας παραδώσουν αυτό που έχουν υποσχεθεί.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2117500417 ή μέσω Email